Dulu kayu api, sekarang pemanggang ajaib


Kami orang kampung ni dulu-dulu sebelum adanya zaman pemanggang ajaib, kami kalau nak bakar ikan ka atau daging ka atau apa-apa saja lah, kena lah kami gunakan kayu api. (Tak tahu lah bahasa baku nya apa tapi kami orang kampung panggil nya kayu api.)

Macam gambar kat atas, tu caranya untuk goreng kopi. Ye biji kopi yang dipetik dari pokok, dikeringkan dengan cara jemur kat bawah matahari selama beberapa lama pastu bila dah kering biji tu, dibasuh dan digoreng. Bila digoreng tu, akan campur ngan gula pasir, gula merah, sedikit garam. Nak lagi senang faham, tengok ja lah gambar kat bawah.

Kayu api tu khususnya guna kayu getah sebab murah dan mudah nak dapat, haha. Lagi pun kayu api ni cepat dibakar dan bila jadi bara tu cantik sangat. Sebenarnya nak cerita pasal kayu api tapi tetiba termasuk pasal goreng serbuk kopi lak kan.


Dapat idea ni pun hasil bacaan di blog http://emarieys.com/2013/12/mom-steak-dengan-pemanggang-ajaib/ bila dia bakar daging guna pemanggang ajaib dan terus teringat, dulu-dulu kena la tiup-tiup atau kipas-kipaskan kayu api tu untuk pastikan daging akan dibakar dengan elok. Sekarang dah tak payah nak susah-susah, guna ja pemanggang ajaib, letak ja atas dapur gas. Sangat mudah!

4 comments:

  1. masa arwah tok masih ada, kerap tolong arwah buat kopi..
    sedap tau... suka2.. tp skrg semua beli yg dh readymade...
    patut mcm pernah tgk pic daging tue hehee...
    sedap lagi guna kayu api kan...
    nureen mls guna pemanggang ajaib sbb mls nk basuh :P

    ReplyDelete
  2. Dulu2 buat biskut raya..bahulu dan dodol guna dapur kayu api...
    Sekarang ajaib jer...senag cepat dan bersih kan..

    ReplyDelete
  3. guna kayu api ni sebenarnya aroma makanan
    jadi lebih sedapp :)

    ReplyDelete
  4. Nostalgia kena tolong tok kacau sekawah dodol...best masa tu..

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan