Tergugatkah Windows XP dan Vista?



Poll mencari penggunaan antara kedua siri Windows iaitu XP dan Vista sudah pun ditutup. Seperti yang dijangkakan, peratusan yang memilih XP(69%) lebih tinggi daripada Vista(30%).

Aku sendiri lebih menyukai XP mungkin kerana apabila pertama kali buka mata dulu terus didedahkan kepada Windows XP berbanding yang lain. Bukan tidak mahu mengikuti arus semasa dengan mencuba Vista, namun hati telah dipeluk erat oleh XP. Pernah mencuba Vista namun hasilnya tidak sepuas penggunaan XP.

:pandacloud_03:

Menurut Pengarah Kumpulan Perniagaan Pelanggan, Organisasi Perniagaan Pemasaran, Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd, KT Ng di dalam rencana Salah sangka Windows Vista........ tidak dinafikan masyarakat terlalu terdedah kepada Windows XP kerana ia bertapak lebih enam tahun sejak 2001.

"Banyak aplikasi dibangunkan berdasarkan sistem operasi terbabit dan ramai juga yang bermain permainan komputer menggunakan perisian sama menyebabkan kesukarana menerima produk baru," katanya.

Beliau berkata, Microsoft menyedari pengaruh XP yang tegar di kalangan pengguna namun berusaha memberi kefahaman dari semasa ke semasa bagi mempromosikan Vista kepada mereka.

Tapi aku rasa semakin ramai juga yang menggunakan Linux.

Dipetik daripada
http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php/t-81530.html

1.CrusheD_LameR
24-04-2009, 09:16 AM
sedara lambat la...vista adalah produk yang gagal...sebagai mana windos Me...sejak dari windows codename longhorn jadik vista...

namun begitu...vista telah di enhanced kan...dan wujudlah windows 7 sebagai pengganti vista...

tapi yang pasti...vista hanya untuk normal end user saje...kalau nak main ngan GPO, atau pa pe console lain...gune la slain vista...


** kini aku lebih selesa dengan linux

2. taikunx
27-04-2009, 09:03 PM
kelebihan penggunaan windows XP masih tidak dapat ditandingi Vista, berapa tahun lagi agaknya XP aka bertahan d pasaran pengguna?

Apa yang penting, tepuk PC, tanya kemampuan.

:pandacloud_26:

14 Pemberi Komen:

  1. GUI Windows XP lebih senang dari Vista..
    sampai sekarang gue masih setia pada XP..
    ;)

    ReplyDelete
  2. Guna linux? Saya pun guna linux juga tapi kat Malaysia.. kurang software yang compatible dengannyer..

    Saya suka dgn Vista sebab boleh accept software terkini dengan mudah seperti photoshop cs4, Solidwork 2009, ym latest version dan lain lain. Kalau guna xp adalah masalah sikit nak main dengan cs4,dgn solidwork 2009.

    ReplyDelete
  3. ramai yang kata VIsta ni banyak problem

    ReplyDelete
  4. XP XP XP
    ^^,
    susah nak main game una vista, kebanyakan game x dpt main kat vista

    ReplyDelete
  5. pernah guna vista sekali, tapi bila install software MAXPLUSII SImulation, ada ker patut tak leh bukak helpfile. terus format laptop tukar pada XP. Ada gak guna linux

    ReplyDelete
  6. Kak Tirana tak pernah guna both of them. Dulu dan kini guna Mac Os X...

    ReplyDelete
  7. hmm.. maybe.. ramai yg guna win XP.. sebab senang nak dpt crack berbanding vista.. yer la.. sume nak benda free kan :P:P

    btw.. im using Vista :D

    ReplyDelete
  8. kini aku lebih selesa dengan windows 7 walaupun release candidate version..still da best!!! hu3..

    ReplyDelete
  9. gune linuxla..sbb dilot pun gune linux gak..virus2 penyakit mmg kurg...

    ReplyDelete
  10. Stay away from Vista the hungry memory grabber and just stick with Xp a little bit longer as Vista is going to be phased out & replaced by windows 7.

    ReplyDelete
  11. x payah pk banyak pasal vista.. baik tunggu windows 7 kuar jek.. dah tak lama pun..

    ReplyDelete
  12. xp, vista, seven, sekali harung install pon ok juge,.,.,. :D

    ReplyDelete
  13. XP lagi best dari vista...
    mungkin dah biasa XP
    nazra, tanks sebab komen kat blog saye
    tp gambar MrHandsome x de la nazra sorry, die ni mcm exclusive skit..tp sbenarnye takut nak ambik die ni garang skit haha...lg skali thanks sebab komen...

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan