Bukan sekadar Mat Rempit, Minah Rempit

Kalau sebut negeri Kedah, orang akan terpandangkan teringatkan terkenangkan sawah padi, laksa asam kedah. Tu zaman dulu-dulu kala. Sekarang pulak Mat Rempit, Minah Rempit lah yang popular.


Gambar diambil di SINI

Tapi tu bukan fokus utama saya pada entri kali ni. Saya cuma nak kongsikan perkataan popular yang selalu orang-orang negeri Kedah gunakan. Ini tak termasuk rakyat negeri Kedah yang sudah jadi pengguna ayat berunsurkan Kuala Lumpuq. Itu NO COMMENT. Hak percakapan memasing yang empunya.

Antara perkataan yang sangat common di sini ialah
awat?
takpa la
biaq p la

Perkataan di atas seolah-olah menunjukkan rakyat negeri Kedah ni seolah-olah tak kesah ja kalau apa-apa yang berlaku, contohnya sesuatu masalah menimpa. Merujuk kepada penggunaan perkataan tu la.

Tadi yang masih dok hairan tu, orang-orang masih kata rakyat negeri Kedah ni cakap kasaq. Nada ja kot kasaq. Biasa la kan, banyak perkataan yang ada Q.

Lapaq. Kasaq. Gegaq.

Tapi saya rasa tak kasaq pun..huhu..dah saya orang negeri Kedah kan




Gambar diambil di SINI

16 Pemberi Komen:

  1. Kak Tirana oghang peghaq tapi cakap lagu kedah..hehehe..

    ReplyDelete
  2. takde la kasar sangat pun. ok je. kadang2 selalu jugak guna loghat utara ni..

    ReplyDelete
  3. bagi kita, kita suka dengar dialek utara...macam comellll sangat.. hahaha...roomate kita dulu orang utara,kita suka dgr dia cakap..dia mmg banyak cakap..hahah

    ReplyDelete
  4. awat ang tau ka..letak secara auto..




    PERCUMA :UP TRAFIK SEMUDAH ABC <-- KLIK SINI LERR..MAKCIK2

    ReplyDelete
  5. owh..org kedah macam ni erk..kawe xtau,mugo kawe buke ore kedoh..ahaks

    ReplyDelete
  6. salam..
    saya xreti sangat cakap kedah ni..tapi cambest je bila dengar orang kedah cakap..

    ReplyDelete
  7. ada satu lagi Nazra, nak wat gena..hehe

    ReplyDelete
  8. nak buat lagumana..hehe gena tu Perlis huhu..

    ReplyDelete
  9. mungkin sebab loghat tu kut orang dengar macam kasaq. tapi tak pun. hehe

    ReplyDelete
  10. bg org2 belah pantai timur & utara borneo mungkin kot... for me it's the beauty of the accent. ;)

    ReplyDelete
  11. punya la kuat accent utara ni, smpai menulis pn terlekat2 dgn slang utara..

    ReplyDelete
  12. aku duk satu bilik ngn org kedah..mmg kasar..huhuhuh

    ReplyDelete
  13. kadang2 ckp ngn kawan2 mmg jadi kasar. sebab loghat ni mcm kena stress sket time nk ckp..bg aku la..hehe..

    org taiping yg speaking utara~

    ReplyDelete
  14. ramai member org kedah...kekadang saya pun terikut cakap kedah sekali...versi klate hahaha

    ReplyDelete
  15. kedah dan se"area" dengannya mungkin boleh dengar lagi... tapi kalau dengaq orang melaka pulak mungkin sapa yang jenis panas baran jangan dok cari orang melaka norr...contoh: celaka, lahabau, lahanat dan seangkatan dengannya... memang biasa bagi org kat melaka ni... sekadar berkongsi (aku bukan org melaka)

    ReplyDelete
  16. sekapai la kita.. cek orang kola ketil.

    depa yang kata kasaq tu la yang dok cari orang kedah nak buat menantu, katanya lembut bersopan orang belah utara.

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan