Sila klik Play bagi sesiapa yang belum tau mengenai lagu Encik Altimet ini. Rasanya semua orang dah tau..
Entri saya juga bukan pasal melepak di kedai kopi karya Mohd Hafizuddin.
Tapi entri saya kali ini adalah mengenai cara-cara nak buat kopi kampung. Nak tau? Macam ni lah cara-caranya.
1 : Pada mana-mana yang tak kenal biji kopi, sila lihat dengan menggunakan kanta pembesar. Itu biji kopi kampung. Asli gitu..hehe
2 : Kopi mestilah dibasuh dengan air bersih dan dikeringkan sebelum digoreng.
3 : Ni orang Kedah panggil "tungku tiga" yang kegunaannya nanti untuk menggoreng biji kopi.
4 : Campaklah biji kopi kat dalam belanga besar. Goreng sampai kering air.....
5 : Masukkan gula kasar mengikut sukatan biji kopi. 100gram biji kopi, 100gram gula kasar.
6 : Masukkan gula merah. 100gram biji kopi, 50gram gula merah.
7 : Goreng sampai biji kopi nampak macam melekat-lekat cantum dengan gula.
8. Ini lah hasilnya. Lepas ni kena p bawak ke kedai, mesin sampai jadi halus dan hancur. Baru boleh diminum. Kopi kampung asli..hehe..
*Susahnya nak buat tutorial makanan macam ni......Terima kasih kepada Pn. Siti Aminah merangkap emak saya ^___^
gambar tu tak keluar la...
ReplyDeletexkuar gmbr la akak??eemmm
ReplyDeleterajinnyerr wat kopi.. ehehe
ReplyDeletepos kt melaka kopi kampung tu..
ReplyDeletenmpk pekat dan melekat..hehe
Perghh.. Memang best kalau kopi buat sendiri ni :D
ReplyDeletekak, mak sedara aku buat pesyen lain sket. dia masak dlu gula dgn gula merah. dah sebati campuran td, baru masukkan bijik kopi yg dah di goreng.
ReplyDeletebijik kopi tu kena jemur bg kering kaw2.
sekian, pengerusi laksa kedah corporation. hehe.
mcm best je buat kopi ni..kalau buat ilo cmne pulak ye??hehe
ReplyDeleteAssalammualaikum.
ReplyDeleteSaya amat tetarik dengan gambar dan Cerita Kedai Kopi.
So bolehkah saya dapatkan no phone untuk menanya detail
cara-cara memasak kopi. Heheheeee.
Atau mungkin awak boleh sms saya di talian 019-3932209.
Terima kasih seandainya sudi berkongsi penggalaman.
wassalam.
Din KL