Alkisah hikayat imsak dan berbuka di bulan Ramadhan...




Bagi yang bersahur di pukul 5 pagi, jangan dok liat nak bangun pagi pulak tau esok. Yang sahur pukul 1 pagi tu, bawak-bawak la bangun teguk air segelas. Ambil berkat waktu imsak.

Lagi satu, tu kalau nak sambut raya nampak sangat tak sabarnya. Nak sambut puasa Ramadhan ni liat pulak ye.

Cheeewah macam nenek pulak aku ni ye.

Tak tahu la korang ada perasan ke tak (yang terlebih perasan, terkecuali), setiap kali nak puasa ja mesti penuh ........kedai-kedai makan yang ada.

Selain tu, si tauke jual daging mahupun ayam tak menang tangan nak melayan pelanggan arini. Kalau dulu-dulu-dulu, orang ramai mesti bersiap beli barang untuk bulan puasa Ramadhan awal-awal. Tapi sekarang tarikh untuk puasa dah macam tercatat kat kalendar, beli last minute pun tak apa.........

Esok juga bermula eksperimen juadah berbuka (yang selalu aku amalkan setiap tahun). Maksudnya, sehari tu aku mungkin beli 2 jenis juadah dan membuat eksperimen 'trial and error' kat makanan tu. Mana yang sedap, lulus untuk dibeli lain kali. Mana yang tidak, jauhkan lah diri dari gerai tu. Huk huk huk....

Bulan Ramadhan ni juga la akan buat aku teringat kenangan masa belajar dulu. Tawaf bazar Ramadhan kat Parit Raja sana tu punya la lama. Bukannya apa, kat sana ada 2 bazar yang dipisahkan oleh jalan besar jadi mesti la masa nak tawaf tu lama.

Dengan housemate nak usha si penjual kat gerai lagi, mana tak lama kan. Aku terkecuali. Hahaha....

:minimo_03:

Ni jangan dok lupa tau
nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa


Jangan dok ingat doa berbuka ja...

Pada yang dok kat Kulim Kedah, meh download jadual imsak dan berbuka ni...



9 Pemberi Komen:

  1. dh lama x dtg sini...slmt berpuasa kpd nazra..semoga puasa tahun ini lebih bagus dari tahun yang sudah..

    ReplyDelete
  2. kalau tawaf je xpe..jangan diborong banyak2 makanan...

    slmt pose ...

    ReplyDelete
  3. Selamat mengerjakan ibadah puasa daripada cpj, semoga beroleh kejayaan dalam melaksanakannya...

    ReplyDelete
  4. Met kenal Mbak...
    Have a great month and enjoy the fasting days!

    ReplyDelete
  5. 2 jenis juadah?

    mksudnye 2 jenis juadah berat?

    bole abes ker?hehe

    ReplyDelete
  6. cece.
    membe ja usha penjual?
    cik nazra xde?
    hihi

    ReplyDelete
  7. selamat berpuasa Nazra and have a good ramadhan this year and hopefully there'll be more ramadhans in the future

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan