Pakcik Makcik aku dan Match Maker Mereka

Semalam waktu aku sedang seronok bergembira menjadi pasukan sorak untuk perlawanan bowling tak rasmi di kalangan staff pejabat ni, aku dikejutkan dengan satu panggilan. Aku ingatkan investor untuk projek rumah burung walet tapi rupa-rupanya salah seorang daripada insan yang di-match-making-kan oleh pakcik makcik aku. Daripada percakapan yang sopan, aku dah jadi macam budak serius nak ambil final exam ja muka dan suara aku. Inilah satu-satunya penyebab yang kadang-kadang aku tak suka sangat kat pakcik dan makcik aku. Pekerjaan masa lapang diaorang - match maker. Padahal zaman diaorang dulu, takda pulak mak bapak atau pun mak bapak sedara diaorang jadi match maker diaorang. Memasing aku dengar cari cinta sendiri. Ni sebaliknya kat aku, rajin pulak kaum kerabat aku ni nak jadi match maker. Entah dapat komisen ke apa kejadah bila diaorang buat aktiviti ni..

Aku tau niat diaorang tu suci murni mengalahkan minyak masak yang ditapis dengan 3kali penapisan tu tapi janganlah sesuka hati kasi nombor telefon aku kat mana-mana lelaki yang diorang berkenan. Aku yang menjawab ni sakit jiwa. Dengan nak membaca SMS lagi. Lama-lama psycho aku di umur muda...Susah sangat ke nak kasi aku mencari cinta untuk diri aku sendiri..

Pic : http://s203.photobucket.com/home/papagavin dan http://amirez.com/go/maskahwin.php

Aku tak suka update blog cepat-cepat. Hilang keindahan mood. Tapi kali ni terpaksa sebab PA kepada Pengarah (yang menjadi boss aku) keluar rehat untuk sementara....

18 Pemberi Komen:

  1. "mengalahkan minyak masak yang ditapis dengan 3kali penapisan"
    hahahaha..tersenyum kambing petang2 ni..sabor ye..tp memang empunya diri yg lebih berhak memilih pasangannya..

    ReplyDelete
  2. hehe..apa la diorang tu kan
    macam la tuan punya badan dah tua sangat...nanti ada la tu...enjoy!

    ReplyDelete
  3. dah risau sangat kot tu... mungkin lebih baik jika diberitahu terus kepada mereka...

    ReplyDelete
  4. whatever happens i hope you'll find your true love before & after your marriage. just take it easy and don't be too hard on yourself, both your uncle/auntie are only having good intention although their methodology maybe a bit out of line, just focus on the end result & your ultimate happiness, i hope you'll meet your ideal match in the new year.

    ReplyDelete
  5. aduh,ni yg kamezaim kechiwa ni.. haha tak blh jadi ni,nk kena buat planing lain ni.. hahaha betul tu umi,memilih sendiri lebih baik dari dipilih kan. xpe umi,tukar nombor tel,lepas tu bg dkt kamezaim je nombor telipon tu.. haha ok tak?

    ReplyDelete
  6. kesian aku dgn cerita hang ni...aduyai.....lari la jauh2 jap cari ketenangan beb...

    ReplyDelete
  7. xptot laa pakcik n makcik ko wt cm 2..better ko ckp leklok kt dorg tu..

    ReplyDelete
  8. kudos to bluesman.

    antara patut dengan tak patut, bagi aku, aku takde hak nak judge pakcik makcik ko. intention dorang mungkin baik. ko sendiri laa kena make a stand to them.

    cuma base on my experience, melawan ckp org tua atau lebih berpengalaman dari kita biasanya ada natijahnya sendiri biarpun kita tak nampak atau perasan akannya. so beware je laa of ur own action ehh.

    susah2 sgt amek je kamezaim tu. betol2 dah minat sgt kat naz. jual mahal lama2 pon tak gune gak. lagipun, cinta itu boleh diputik andai hati naz membenarkan ia untuk mekar.

    smoga sukses dgn apa jua pilihan naz lepas neh.

    ReplyDelete
  9. wa..ader plak cam ni kan..huhu..xsuke kan..nk cr sendri..jodoh pasti akan da..cm cepat atau lmbt jek..kan..kan..

    ReplyDelete
  10. nasib baik aku dah bertunang...makciknpakcik tak wat mcm tu...kalau tak..boleh swing gak nnt..nak kene cr ketenangan

    ReplyDelete
  11. boleh buka agensi cari jodoh ni!

    ReplyDelete
  12. Salam...

    Diorang jd matchmaker sebab tuan punya badan lambat sgt cari sendiri kot..

    ReplyDelete
  13. Tu la.. lambat sgt cari buah ati.. Sbb tu pakcik ngan makcik jadi match maker x bertauliah.. Thehehe..

    ReplyDelete
  14. Where are you from? Happy New Year, Giovanni!

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan