Perempuan : Aku nak boikot kau.

Ni satu sikap perempuan yang aku kadang-kadang tak suka. Bila ada masalah sikit atau ada sebarang ketidakpuasan hati sikit, mesti terus boikot. Buat derk ja tau. Dulu time aku belajar, aku penah jugak terlibat sama ada secara sengaja dan tidak sengaja di dalam aktiviti diboikot dan memboikot ni. Aku rasa apa yang paling pasti adalah perempuan ni suka sangat nak duduk dalam kumpulan. Sikit-sikit nak ada geng.

Contoh sekarang yang dapat aku tengok ialah adik aku. Sanggup tak mau masuk Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dengan alasan nanti takut tak ada geng. Kalau ang baca ni, dik. Ni nak habaq, akan kak pujuk mak suruh ang masuk jugak MRSM.

 Devil

Sekarang mungkin sebab sudah terlebih tua umur remaja ni, aku fikir tak ke mana nya sesi boikot memboikot ni. Kita mungkin akan dapat kawan dengan orang yang kita suka tapi macam mana nanti kita pulak yang diboikot? Time tu baru kita nak sedar diri ke? Harapnya para perempuan tak amalkan lagi la dasar

Pic : Photo from gerardsbabemcr

17 Pemberi Komen:

  1. Dengan lafaz Bismillah dengan ini saya merasmikan komen kali ini.

    masuk MRSM nanti kena buli ngan senior, tapi bila dah keluar... boleh buli senior balik (eg. minta tolong nak kerja etc.)

    ReplyDelete
  2. Ada lagi ke kes boikot memboikot ni..Ingatkan time kak tirana sekolah dulu aje yang ada... Nak boikot pun biar bertempat.. Silap2 boikot, kita jadi kera sumbang la pulak..

    ReplyDelete
  3. dasar tutup mulut ke?


    benda ni bukan kat pompuan je
    kat laki pon ada
    laki lembut skit..

    ReplyDelete
  4. BoikOt kenAikAn hArgA minYak . .eh3. .ciLap. .Tp kes Adek siS Uh mukAn bOikOt demAnd Uh . .

    ReplyDelete
  5. betul la...
    pompuan mmg suka bergeng2 n berpuak2...

    ReplyDelete
  6. pompuan memang advance sekarang ni, pukul cikgu pun ada. Semoga wanita melayu terus berjaya dalam kesopanan dan budaya yang menepati kehendak Ugama.

    ReplyDelete
  7. aloh..bek ank pujuk adek ank tu..rugi tak masok mrsm..nati bulih pa wat geng baru kat sana..

    ReplyDelete
  8. betul laa... bukan pompuan je. laki pon ade. cuma laki tak se-drastik pompuan kot. keh keh...

    dulu aku pon pnah gak bengang ngan sorang mamat sampai rasa nak pulaukan die.

    tapi takde kesudahan. bila dah tua2 neh, baru mula sedar, takde gunenye boikot2 neh semua.

    either die nak join the geng or not, its totally up to him. and either we want to treat them equally with respect, then its totally up to us pulak. setakat geng2 neh, tak perlu laa kita nak berpuak2 sangat. besok2 kita dah ada anak bini, famili sendiri, kita kene lebihkan dorang jugak nnt.

    huhu, rugi laa kalo tolak mrsm. seriously...

    ReplyDelete
  9. hm.betul uh..
    girl mmg camtuh.
    diorg suke buat puak.
    but xsemua girl like that. :)

    ReplyDelete
  10. haha perempuan biasalah.. dia suka hidup berpuak-puak ni (geng).. susah nak pisah dengan geng.. tapi kadang dengna geng kuat bergaduh.. laki pun kdg2 ada gak geng2 ni.. tapi dengan orang lain pun layan gak.. hehe

    ReplyDelete
  11. Dalam kelas saya,
    budak perempuannya semua ada geng..

    Kecuali saya...

    apalah yang bestnya bergeng tu?
    sikit-sikit nak sama-sama..

    Duduk pon kalau boleh semua sebelah-sebelah..
    camne lah nanti diorang nak hidup lepas dah habis sekolah nanti =.=

    ReplyDelete
  12. alahai hidup berpuak2..xbestla...

    mcm dlm kepompong tak keluar2..berkawan biar beribu2...

    ReplyDelete
  13. Oh.. hahaha.. ini memang biasa dengar gak ni. Apa lah, even kat tempat kerja pun diorang ada geng-geng jugak

    ReplyDelete
  14. boikot memboikot..
    hurmmm...

    sumtime boikot nie bagus..
    sumtime x..
    hanya untuk memberi kesedaran pada kawan kita jika die ada buat ape2 kesilapan..

    ReplyDelete
  15. perasan jugak perempuan ni mesti ada geng.. laki pun ada, tapi still leh gak bercampur.. tpi, yang perempuan ni aku tgk, kalau dah ada geng, mmg stick terus dan susah sangat nak bercampur dengan geng lain...

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan