Ini pokok kopi.



Selepas semenjak-menjak entri di blog ini berunsurkan peperangan isu antara lelaki dan perempuan, marilah aku bawak kamu sekalian ke suatu alam yang mendamaikan pula. Ini pasti akan membuatkan jiwa kamu yang bergolak tenang kembali.(Ada ke)

Isu ini ialah mengenai suatu tumbuhan yang tidak asing lagi. Tapi amat asing pada kamu yang tak pernah melihatnya. Bukan pokok ketum ye, kang tetiba aku jadi penghuni ISA suatu tempat. Ahaks!

Pokok ini sungguh familiar bagi budak kampung dan pedalaman umpama aku ini. Namun bagi budak bandar, mungkin agak cuak bila pertama kali melihatnya. Maksu aku yang asal Perak pun agak cuak bila pertama kali tengok pokok ni. Hehe.

Ini dia dipersembahkan pokok........ kopi.

Jangan gelak. Korang tak minum lagi kopi buatan kampung yang original. Yang korang beli dalam peket jual kat kedai tu tak sedap pun. Entah-entah dicampurkan sabut kepala kelapa. Naya ja. Huhuhu. Ayat aku ni memang menempah bahaya.

Dipersembahkan inilah pokok Ko.........pi







Sayangnya tak dapat ambil gambar pokok kopi yang ada buah kopi. Macam iklan Nescafe Si Maya Karin tu.

22 Pemberi Komen:

  1. o.. macam tu ye pokok kopi.. sdap o kopi.. dulu kt kluang.. best,,

    ReplyDelete
  2. kopi 'O' keras tanpa sebiji gula pun...emmmm sedapnya...aku ni pencinta kopi...arabic, java, mendeling, sumatera, brasilia..emm apa lagi...

    ReplyDelete
  3. pokok milo camna pulak..ehehhee..

    ReplyDelete
  4. sila ke blog sya ada award utk awak..

    ReplyDelete
  5. Aku masa zaman sekolah dulu suka mkan buah kopi kalau nmpk yg warna merah tu ambik je lps tu isap mcm gula2 haha..

    ReplyDelete
  6. pokok kopi kah itu? hurm.. tak pernah tahu la..

    ps: saya budak kampung yang minat kopi...

    ReplyDelete
  7. hoho. phtu cmne die wt kasi serbuk kpi keras ek? ketul2 gtu.

    ReplyDelete
  8. La.. camtu rupanya pokok ketum.. ha'a la ada mcm pokok kopi..

    ReplyDelete
  9. owh mcm tu pokok kopi rupenye.. comey2 mcm tuan blog nih.. hekhek..

    kopi my favorite.. tajuk kali ni xde kontroversi..hehe.. peace!!

    ReplyDelete
  10. Macam ni rupanya pokok kopi...Kak tirana tak biasa tengok lagi..hehehe

    ReplyDelete
  11. ngehehehe. baru ku tahu. 1st time tgk!

    ReplyDelete
  12. kopi?skrang tgh amik kos pertanian ke?..hehehe

    ReplyDelete
  13. tongkat ali tak tanam sekali..?

    ReplyDelete
  14. Terima kasih atas kunjungan anda

    ReplyDelete
  15. Kopi yg dibuat sendiri 10 kali ganda lebih sedap dari kopi beli.. rumah dulu saya puna ada pokok kopi :)

    ReplyDelete
  16. cmnie ka kopi cap pala api..

    ReplyDelete
  17. kopi sik jugak yg sedap..:)

    -peace-

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan