Lelaki : Skinny jeans di hari raya?

Aku rasa mesti ramai yang dah menempah baju raya untuk raya kali ni. Setakat yang aku tau sekarang, fesyen yang paling top adalah baju moden lengan Siti. Kalau tak tahu, sila guna Pakcik Google. Fesyen tu masyhur aku rasa mungkin sebab dipopularkan oleh Dato' Siti Nurhaliza. Dengan tudung ala Siti lagi, meriahnya raya. Tapi baju raya aku biasa-biasa ja. Baju kurung kosong dengan kain yang corak ala batik dan tudung berwarna kuning krim. Itu saja.

Aku yakin orang yang paling senang nak bergaya adalah kaum Adam. Kalau guna baju Melayu tahun lepas pun, rasanya diaorang pasti sanggup untuk pakai raya tahun ni. Seluar pun cekup seluar jeans ja. Aku perasan jugak kaum Adam tahun 2009 ni lebih banyak memakai skinny jeans yang amat slim. Sesungguhnya terbit rasa cemburu melihat mereka sungguh slim. Agak-agak la kan, ada tak yang sanggup pakai skinny jeans di pagi raya? Kalau hari-hari biasa, pasti ramai yang pakai dan tak nampak janggal. Setakat ni yang aku jumpa pun adalah orang yang pakai jeans longgar disamping baju melayu dan songkok di hari raya.



Fenomena skinny jeans ni pulak yang paling ketara bila Hujan membawa aura kegemilangan indie band. Dengan skinny jeans berwarna hitam plus dengan thick black overcoats dan military-style buttons diaorang tu yang diinspirasikan daripada movie Beatles pada tahun 1965 iaitu “Help!”, tak syak lagi skinny jeans popular di kalangan kaum Adam.

Semenjak fesyen skinny jeans meletus dan popular kembali di tahun 2009, mungkin pemandangan di hari raya akan berubah. Tapi sesuai ke skinny jeans dipakai dengan baju melayu dan songkok?

p.s : Lelaki yang memakai skinny jeans ada yang nampak sangat comel.

Sedikit info daripada www.jiwang.org

11 Pemberi Komen:

  1. serious aku tak suke skinny jeans, aku favour bootcuts jeans, bwh besar.heee - aenaz(dot)com

    p/s: comment sini takbleyh letak url?huhuh!

    ReplyDelete
  2. trend!.. hehe tpulang pada pemakai nyee...ngee hepi raya bro..
    =)

    ReplyDelete
  3. sy ske pkai skinny jeans, tp time raya, xpkai la kot, kalau pkai gak, alamak2nya kne bedal dgn btg penyapu la dgn daddy..hahahaha

    ReplyDelete
  4. sy suka skinny jeans tp x bgitu suka nk pkai sbb sy lbh suka pkai bootcut ala-ala 70s! heeee

    ReplyDelete
  5. lelaki kurus kering,leh la pakai skinny jeans..hohoho...lelaki tampan cam aku kene pakai seluar besar sikit..tidak sendat owww....

    ReplyDelete
  6. aku prefer straight cut jer..g macho,haha

    ReplyDelete
  7. hurmmm..
    ak pkai straight cut je...
    sbb lemak kat peha berleluasa...
    pkai skinny jeans mst x cun...
    huhahuhahaaa...

    ReplyDelete
  8. Aik, simple je baju raya taun ni..haha.

    Better pakai baju melayu lengkap siap dgn samping rather than pakai skinny jeans time raya. Elok skit mata memandang...

    ReplyDelete
  9. since time is still bad just save your money for better days & better things

    ReplyDelete
  10. x sesuai lah.. better pakai style bese.. tpi, kalau nak jugak pun, ade orang lain kisah? huhu~

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan