Raya : MMS atau Kad?



Gambar : Teostudio.com

Kalau aku kecik-kecik dulu, aku selalu hantar kad raya untuk makcik saudara, untuk sepupu sepapat, untuk member kelas. Masuk ja minggu kedua Ramadhan tu, mesti aku sibuk cari kad-kad raya yang cantik-cantik untuk aku hantar kat semua orang. Walaupun tak ramai yang balas balik terutamanya makcik-makcik saudara aku tapi satu kepuasan apabila aku dapat hantar tanda yang aku selalu teringatkan mereka.

Sekarang sejak zaman telefon bimbit canggih berleluasa, semua orang tak payah dah nak kisah pasal kad raya. Tunggu ja malam nak raya, mesti berduyun-duyun SMS atau MMS raya yang akan masuk dalam inbox. Bila tak dapat nak send SMS atau MMS, mesti ada yang akan marah pada rangkaian operator memasing. Ye la, trafik sangat sibuk malam tu.

Kad raya seperti juga lagu raya (lama-lama punya) menyimpan sejuta memori. Kad raya boleh digantung-gantung buat hiasan untuk tambah seri sambut hari raya pertama dan seterusnya selain daripada lampu kelip-kelip dan pelita (walaupun hanya boleh dilihat di malam hari.)



Gambar : Hari Raya by Hakuryuu @ deviantart.com

12 Pemberi Komen:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. kad raya cara tradisional,
    mms cara moden....
    tapi kalo dapat kat raya ,bagi saya
    ada la suasana raya,kerana kad raya di terima di waktu raya aje...
    mms lak mcm biasa lak...sbb bila2 leh dapat mms,cuma gambau aje yang berbeza....

    apa2 pun kad raya juga yang menimbulkan suasana hari raya...

    ReplyDelete
  3. kad raya la best...

    tp skang susah nk dpt kad raya, masing-masing sms jek...

    **aku pon malas nk anta kad raya tu pasal xde org anta kat aku..huhuhu**

    ReplyDelete
  4. http://penguin.com.my/caller-ringtone/?rcode=caller14

    gunakan caller ringtone raya je...
    kat sini ada byk koleksi yg best...

    ReplyDelete
  5. salam sobat
    ada AWARD sederhana untuk mba,,mohon diterima ya,,di blog NURANURANIKU,sahabat lamaa di ALJUBAIL.S.A,,trims.

    ReplyDelete
  6. dpt kad raya mg lagi happening..

    ReplyDelete
  7. salam.
    ofkos la kad raye
    cik naz.. :)
    baru syok dihati
    membare2.. keke~ :D

    ReplyDelete
  8. nice to receive the card but it's getting expensive, maybe sms is cheaper alternative as nobody bothers to send a card in return these days

    ReplyDelete
  9. hehe.. rasanya, suatu hari nanti, kad raya konvensional ni akan jadi suatu benda yang amat rare.. rasanya mesti orang akan lebih menghargai mereka yang masih mengamalkan tradisi menghantar kad raya cara ni..

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan