Untuk apa blog, Twitter, Facebook?



Petang pukul 1.29, hari Jumaat yang mulia, aku membaca bait-bait kata di blog The Blues Man, kemudian mula memikirkan sendiri kenapa wujudnya keinginan aku untuk berblog, ber-Twitter, ber-Facebook.

Maaf untuk lain-lain aplikasi seperti Tagged, Friendster, Myspace, aku memang jarang log in. Aku rasa Facebook lagi okay banyak daripada sekutu-sekutu yang telah disebut tu. This is my personal opinion okay. Sebab aku suka menghabiskan masa bermain game di Facebook. AngryFace

Dalam kes Twitter yang aku join pada 15hb November 2007 pukul 03:43:23 pula, dahulu kala aku duduk kat dalam gua kot, tu yang tahun ni baru sedar rupanya aku sudah lama sign up Twitter. Kecian diri sendiri. Crying

Berbalik kepada pangkal jalan, keinginan aku untuk berblog tu tak muncul sendiri. Aku ingat lagi di akhir tahun 2007, blog ini........wujud kerana atas unsur paksaan daripada seorang lelaki itu. Dialah yang mencipta dan mewujudkan akaun blog ini. Dan aku memulakan entri dengan merepek-repek ketika itu. Dunia pelajar Universiti barangkali. Mungkin juga itu hanya pada aku.

Kemudian entri diteruskan dengan menyelitkan software, album mp3 luar negara dan sedikit keluaran Malaysia. Waktu tu aku gunakan English as my default language. Tak ramai Malaysian blogger yang aku kenal. Mungkin waktu tu zaman kemaluan eh silap! malu aku.

Aku kembali aktif dan agresif serta positif apabila mula mendapat kerja pertengahan tahun lepas. Dan dengan tawaran PC dan CPU pada awal tahun ini yang mampu menjeleskan office mate aku. Detik itulah blog ini kembali hidup dan rangkaian blogger bercambah dengan kenalan baru di Blogspot, Wordpress, Twitter, Facebook.

p/s #1: Aku nampak macam blogger kat Wordpress kureng sikit nak lepak/jenguk kat Blogspot. Atau blogger Blogspot yang kureng lepak/jenguk kat blogger Wordpress sana? Sebab diaorang nampak macam otai-otai blog ke eh? Korang dapat paham tak ayat aku? FootInMouth

p/s #2: Entri ini aku auto-publish pada 18hb April 2009 dek kerana aku ada ujian Medsi kat Sg Petani. Doakan aku berjaya dapat jadi cikgu!
Smile

p/s #3: Lama pula tak menghirup udara Sg Petani. Memang udara dia tak segar pun! Money-mouth

13 Pemberi Komen:

  1. wah, tak paham la ps #1 tu.. berbelit betul ayat..

    ps: semoga dapat jadi cikgu.. selamat tengah hari cikgu!

    ReplyDelete
  2. btol2...
    blogger kt wordpress 2 sume cm yg serius sgt berblog..
    mende2 post pn cm bosan je..
    xde yg best cm blogspot.
    haha

    ReplyDelete
  3. ak bnyk tgk komen blogger wordpress..
    dorg ckp blogspot ni xbest..xmenarik la..apa la..
    bajet dorg tu bagus sgt la..
    ak rse entry blogger kt blogspot lg best..
    bnyk cter best..haha

    ReplyDelete
  4. hurm.... dah jadik cikgu ke??? semoga di hantar ke sarawak... kes kes kes... jgn marah aaaaa

    ReplyDelete
  5. wordpress cam x popular jerppp.
    huhu

    ReplyDelete
  6. semoga berjaya jadik cikgu...gud luck :D

    ReplyDelete
  7. saya pung tak pernah pergi ke wordpress tu.. :)

    ReplyDelete
  8. Hi Nazra, thanks for making reference to my recent blog posting. Why are we into blogging,twitter or FB in the first place? Sometimes our earlier objectives need revisiting. But i guess the most important thing is that we should enjoy blogging and getting the kick out of blogging. So long as we have this in place then we will continue to write. As for FB i find it a bit superficial, many are just mere adding friends as statistics and indulging in token messaging, sad to say and in fact a lot of missed opportunites there. For twitter, this so-called micro-blogging is quite a recent phenomenon. Twitter unfortunately doesn't work instantly. May i include a write up here about the scope of twitter just for yr info....

    """ Why It’s Worth Sticking with Twitter (by Joanna on February 18, 2009 )

    Twitter is a most unmodern of phenomena. It doesn’t work instantly. To ‘get’ Twitter you need to stick it with while: more than a few days, and quite possibly more than a few weeks. You might even find yourself leaving it for a while in frustration and coming back to give it one last go (I know that’s how I did it). To ‘get’ it you need to believe that users aren’t just saying it’s worth persisting as an ‘in’ thing - but because persistence really does pay off. And perhaps just a bit of Twitter tenacity. I’m sure there are business benefits of being on Twitter and you’ll find plenty of articles on the web as to why, and how. But for me the real benefit of sticking with Twitter is the people you get to know from spending time there. People I’ve got to know through their messages, about things they’re working on, worried about, cooking for dinner, planning for their holidays. It might sound inane (yes, until you try it). But in the strangest and most unexpected of ways we start to get to know each other in these micro-blogged messages.We get to know how people think, and worry, and celebrate, and learn. We learn about senses of humour, and the way a mind works. We learn recipes, and things people enjoy eating, and what the weather is like on the other side of the world. We learn about things that are different, and things that bind us together, across the oceans. We learn how to make the world smaller, and more human again.And of course Twitter is not just micro-blogging, but interwoven conversations. Threads of words woven together. Which means getting to know people, over days, and weeks till they become more than just followers, or fans, but friends.People you care about, and feel proud of, and worried about, and happy for. People who will irritate you, and amuse you, and make you cry. People who will watch out for you, and cheer when things go well, and find the words to help you pick up the pieces when things go awry. That’s why it takes time to ‘get’. You’re not just connecting with people you already know: you’re forging new relationships with people you don’t. That takes time. It takes patience. It means making an investment: and then reaping the rewards."""

    Beautiful write up on Twitter isn't it Nazra?

    ReplyDelete
  9. well, i think almost same like u
    why people prefer to have more then one friends networking thing...

    ReplyDelete
  10. hmm... dh lama x mai kt sini. dh berubah wajah dh. kekdang boring n xde kawan gak bole jadi sbb org berblogging..

    ReplyDelete
  11. buat bila perlu...tapi msa itu emas

    ReplyDelete
  12. beliamuda - jarang pengguna wordpress lepak kat blogspot.

    nasz - sya mmg tringin nk ke sarawak pun ^_^

    the blues man - if the prize for the longest exist, you are the winner, my dear ^_^

    ReplyDelete
  13. sy pengguna wordpress..x kesahlah wordpress ke blogspot ke,yg penting kite ni same jenis..golongan yg berblog...so kita sama2 la majukan diri kita dgn berblog...jgn gado2 ek...

    ReplyDelete

1Komen, idea bernas didahulukan, kritikan diutamakan